Pokud jste si náhle všimli, že se snáška kuřat snížila, pravděpodobně to znamená nedostatek živin. Tuto nepříjemnou situaci lze podle odborníků napravit jedině přidáním vaječných skořápek do jídelníčku. Na to je však potřeba náležitě připravit. V tomto článku odborníci řekli, jak správně připravit vaječné skořápky pro kuřata.
Podle zkušených drůbežářů nelze vejce jen tak rozbít, skořápku usušit a rozemlít, protože na ní zůstávají různé mikroorganismy, které mohou ptactvo poškodit. Proto stojí za to pamatovat: kuřata mohou dokonce dostat salmonelózu, pokud tomuto problému nevěnujete náležitou pozornost.
Pokud používáte čerstvou skořápku, nezapomeňte ji před sušením omýt sodou nebo jiným prostředkem. Poté jej položte na plech. Dále musí být skořápka propíchnuta v troubě. Teprve poté se rozdrtí pomocí mlýnku na kávu nebo hmoždíře.
S vařenými vejci bude vše mnohem jednodušší, protože při vaření se zničí všechny bakterie. Skořápku je nejlepší obrousit do stavu písku nebo prachu a má to své důvody.
Odborníci řekli, jak správně připravit vaječné skořápky pro kuřata
Za prvé, velké kusy skořápky mohou poškodit jícen ptáka a zhoršit jeho stav. Za druhé, částice by neměly kuřatům připomínat skořápku, jinak začnou klovat na snesená vejce.
Dodržováním těchto jednoduchých, ale účinných doporučení zkušených chovatelů drůbeže tedy budete schopni správně připravit vaječné skořápky a snadno zvýšit nosnost vašich slepic.
Poznámka:
Někteří drůbežáři doporučují vložit skořápku do trouby na přibližně 5 minut při teplotě 100 stupňů, ale to nestačí. Je lepší nechat jednu hodinu při 140 stupních.