Lahodné mléko ozdobí mnoho pokrmů a nápojů – kakao a kávu, černý čaj, palačinky a pečivo, krémy do dortů a mnoho dalších dobrot, které připravíte pouze z kvalitního produktu.
Existují jednoduché metody testování kvality mléka doma i v obchodech. Stojí za to říci, že padělaný výrobek je nejčastěji nápoj zředěný vodou. To je to, co výrobci dělají, aby vydělali více peněz. Ale mohou přidat nejen obyčejnou vodu, ale také nebezpečné látky, které představují nebezpečí pro vaše zdraví.
Jak zkontrolovat kvalitu mléka
Někdy lze takový nápoj nazvat rekonstituovaným mlékem, protože z hlediska jeho nutričních vlastností není téměř horší než plnotučné mléko. Ale když se přidá palmový olej pro požadovaný obsah tuku, výrobek je nebezpečný pro konzumaci. Při zpracování se tento olej zahřeje na teplotu, při které se začnou tvořit toxické sloučeniny.
Odborníci řekli, jak zkontrolovat kvalitu mléka v obchodě i doma
Nejprve se musíte podívat na štítek. Opravdu kvalitní výrobek bude obsahovat pouze mléko. Pokud si kupujete nápoj, doporučuje se dát přednost směsi celozrnné a nízkotučné. V lepším případě skončíte u rekonstituovaného mléka. Existuje následující bod – dnes v mnoha obchodech bude mít vysoce kvalitní přírodní mléko značku – „bez náhražek mléčného tuku“.
Odborníci řekli, jak zkontrolovat kvalitu mléka v obchodě i doma
Mléko si můžete otestovat i doma. K tomu je třeba vařit. Pokud se pěna začne objevovat při teplotě 40-45 stupňů, může nápoj obsahovat škodlivé nečistoty. Do mléka můžete přikapat i jód. Pokud v důsledku toho nápoj zmodrá, můžete si být jisti: do složení přírodního produktu byl přidán škrob, a proto takové mléko již nebude užitečné.